Partner serwisu
21 stycznia 2021

Ekomodulacja jako rozwiązanie wspierające recykling

Kategoria: Webinarium BMP: Opakowania – wyzwania i trendy

O ekomodulacji jako narzędziu wspierającym recykling opowie Konrad Nowakowski, Członek Rady Polskiej Izby Opakowań, Kierownik Zespołu Ekologii Opakowań, Sieć Badawcza Łukasiewicz – Instytut Biopolimerów i Włókien Chemicznych COBRO, Prezes Polskiej Izby Odzysku i Recyklingu Opakowań PIOIRO.

Ekomodulacja jako rozwiązanie wspierające recykling

Konrad Nowakowski

Konsultant i trener w dziedzinie ochrony środowiska, z ponad 15-letnim doświadczeniem w bezpośredniej współpracy z przedsiębiorstwami oraz samorządami, w tym m.in. w usługach i outsourcingu środowiskowym (kompleksowa obsługa firm w zakresie ochrony środowiska).  Posiada duże doświadczenie w zakresie praktycznego stosowania i interpretacji przepisów prawnych ochrony środowiska, a w szczególności ustaw odpadowych w tym produktowych. Ukończone studia magisterskie specjalność Zarządzanie i Ochrona Środowiska, członek komisji konkursowych m.in. Teraz Polska. Członek Rady ds. Zrównoważonego Wykorzystania Żywności oraz grup roboczych ds.  zrównoważonej produkcji i konsumpcji, odpadów, CSR oraz Gospodarki w Obiegu Zamkniętym przy Ministerstwie Rozwoju. Długoletnie doświadczenie w obszarze nauki w zakresie ocen cyklu życia LCA, technologiach recyklingu, projektowaniu systemów pakowania raz ocen „ekologicznych” opakowań. Współpraca z przemysłem związanym z wprowadzaniem produktów w opakowaniach na rynek jak również z praktyczną organizacją systemu zbiórki i odzysku odpadów opakowaniowych. Obecnie kierownik Zespołu Ekologii Opakowań w SIECI BADAWCZEJ ŁUKASIEWICZ IBWCh oraz prezes Polskiej Izby Odzysku i Recyklingu Opakowań na co dzień realizujący zadania dotyczące rozszerzonej odpowiedzialności przedsiębiorstw za opakowania produktów wprowadzane na rynek.

fot. 123rf
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ