Partner serwisu
28 lutego 2023

Rodzaje konserwantów i ich rola w kosmetykach

Kategoria: Z życia branży

Konserwanty to składniki dodawane do kosmetyków, by przedłużyć ich trwałość. Ich obecność w produktach kosmetycznych jest często krytykowana, ale ma ona swoje powody. Wbrew temu, co sądzą niektórzy, nie są one wcale szkodliwe dla skóry, mimo że najlepsze działanie mają środki chemiczne, a nie naturalne. Konserwantami mogą być tylko te substancje, które znalazły się w wykazie dozwolonych substancji konserwujących w kosmetykach. Co więcej, ich maksymalne stężenie jest określone w taki sposób, by nie powodowały uczuleń lub podrażnienia skóry. Chcesz dowiedzieć się więcej o rodzajach konserwantów i jaką rolę odgrywają w kosmetykach? Koniecznie czytaj dalej!

Rodzaje konserwantów i ich rola w kosmetykach

Działanie konserwantów w kosmetykach

Konserwanty dodaje się do kosmetyków, by zachować ich czystość mikrobiologiczną. W ich składzie jest obecna woda i substancje roślinne, które są sprzyjającym środowiskiem do rozwoju wszelkich mikroorganizmów. Co więcej, kosmetyki mają częsty kontakt ze skórą i powietrzem, w którym znajduje się mnóstwo bakterii. Gdyby nie konserwanty, kosmetyki straciłyby swoją czystość mikrobiologiczną i mogłyby stać się drażniące dla skóry.

Substancje konserwujące chronią przed rozwojem drobnoustrojów w kosmetykach i sprawiają, że wydłuża się ich termin przydatności do spożycia. Jeśli nie byłyby stosowane, kosmetyki miałyby bardzo krótki czas ważności albo musiałyby być przechowywane wyłącznie w sterylnych warunkach. Konserwanty można podzielić na dwie grupy ze względu na pochodzenie - na naturalne i sztuczne. 

Naturalne konserwanty

Naturalne konserwanty mają zazwyczaj działanie antyoksydacyjne i zapobiegają jełczeniu olejów i tłuszczów w kosmetykach. Są one głównie dodawane do kosmetyków naturalnych i dermokosmetyków, które z zasady powinny mieć jak najwięcej składników naturalnych. Do naturalnych konserwantów należą:

  • olejki eteryczne (np. z lawendy, drzewa herbacianego, tymianku, goździka),
  • ekstrakty (np. witamina C, witamina E),
  • witaminy (np. z pestek grejpfruta, rozmarynu).

Popularne sztuczne konserwanty w kosmetyce

Drugą, znacznie liczniejszą grupą, są konserwanty sztuczne. Ich działanie jest bardziej efektywne niż naturalnych konserwantów i dotyczy większego spektrum drobnoustrojów. Do konserwantów sztucznych, dopuszczonych do stosowania w kosmetykach, należą: 

  • kwas salicylowy,
  • benzoesan sodu,
  • kwas mrówkowy,
  • chlorobutanol,
  • sorbinian potasu,
  • alkohol benzylowy,
  • alkohol etylowy.

Kwas salicylowy

Kwas salicylowy to związek chemiczny z grupy kwasów karboksylowych, który jest stosowany jako konserwant fazy wodnej, ale jego stężenie nie może przekraczać 0,5%. Jego zadaniem jest chronić preparaty przed wzrostem mikroorganizmów. Nie może być stosowany w produktach do jamy ustnej i kosmetykach dla dzieci poniżej 3 lat.  

Benzoesan sodu 

Benzoesan sodu to sól sodowa kwasu benzoesowego i jest stosowany jako konserwant, gdyż jest bardzo dobrze rozpuszczalny w wodzie. Chroni produkty przed rozwojem drożdży, pleśni czy bakterii chorobotwórczych. Można go stosować również w kosmetykach ekologicznych. W benzoesan sodu zaopatrzeć można się w firmie Foodcom: https://foodcom.pl/products/benzoesan-sodu/.

Kwas mrówkowy

Kwas mrówkowy należy do kwasów karboksylowych, najczęściej otrzymywany jest z tlenku węgla i metanolu. Ma właściwości przeciwgrzybicze. Jest składnikiem kosmetyków myjących i pielęgnujących przeznaczonych do twarzy i włosów.

Chlorobutanol

Chlorobutanol jest środkiem konserwującym na bazie alkoholu o właściwościach antybakteryjnych i przeciwgrzybicznych. Jest zazwyczaj stosowany w stężeniu 0,5% i  zapewnia kosmetykom długotrwałą stabilność. 

***

Warto zapamiętać, iż obecność konserwantów w kosmetykach wcale nie musi oznaczać nic złego, wręcz przeciwnie - są niezbędne. Nie są szkodliwe dla zdrowia, a to dzięki nim produkty zachowują świeżość na dłużej, nie psują się i nie dostają się do nich mikroorganizmy, które mogłyby mieć zły wpływ na stan skóry. Co więcej, każda z substancji jest bezpieczna, gdyż jest dopuszczona do użytkowania przez odpowiednie organy Unii Europejskiej.

W niektórych kosmetykach można znaleźć wiele różnych substancji konserwujących, ale to również nie powinno niepokoić. Połączenie różnych konserwantów daje lepszy efekt, gdyż każdy z nich działa na inny rodzaj mikroorganizmów.

źródło: artykuł sponsorowany
fot. artykuł sponsorowany
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ