14 lutego 2020

Resibo: Propanediol – co to takiego?

Kategoria: Z życia branży

Propanediol, czyli glikol roślinny, to naturalny zastępca glikolu propylenowego. W kosmetyce obie te substancje są wykorzystywane jako rozpuszczalnik dla innych składników, a także element tworzący ich konsystencję i chroniący kosmetyki przed wysychaniem, a skórę – przed utratą wilgoci.

Resibo: Propanediol – co to takiego?

Glikol propylenowy – co to jest?

To składnik należący do grupy alkoholi wielowodorotlenowych. Jest bezbarwny, bezzapachowy i ma oleistą konsystencję. Dzięki swoim silnym właściwościom higroskopijnym oraz bardzo niskiej cenie znajduje szerokie zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym. Dla nas jest to zdecydowanie substancja, której nie chcemy w naszych kosmetykach. Choć Światowa Organizacja Zdrowia uznała tzw. PG za składnik bezpieczny dla zdrowia, to jednak dla nas jest nie do przyjęcia z kilku powodów. 

Po pierwsze – sposób pozyskiwania. Glikol propylenowy pozyskiwany jest z ropy naftowej, której skutki wydobycia są niezwykle szkodliwe dla środowiska naturalnego.

Po drugie – jesteśmy nieufni wobec substancji, która w pewnych warunkach wytwarza formaldehyd oraz osłabia układ immunologiczny. Nawet jeśli nie dotyczy to jego zastosowania w kosmetykach.

Po trzecie – badania wykazały, że glikol propylenowy nie jest obojętny dla skóry, gdyż bardzo łatwo w nią wnika. Może wywoływać podrażnienia i reakcje alergiczne.

Propanediol – roślinna alternatywa

Natura i kreatywność biotechnologów nauczyła mnie, że nie ma takiej substancji chemicznej, której nie dałoby się zastąpić roślinną alternatywą. Jednym z wielu dowodów na to jest propanediol, czyli glikol roślinny. Jest pozyskiwany z glukozy, a najczęstszym jej źródłem są ziarna kukurydzy. Jak wiele składników naturalnych, ma znacznie więcej pozytywnych właściwości, niż ich chemiczne „pierwowzory”. Oprócz tego, że jest doskonałym rozpuszczalnikiem, dodatkowo wzmacnia działanie konserwantów zawartych w kosmetykach. Dzięki temu można ich użyć nawet o połowę mniej. Ponadto nie podrażnia skóry, a dodatkowo w znaczący sposób podnosi poziom jej nawilżenia. Jest też znacznie bardziej skuteczny niż jego chemiczny odpowiednik jako tzw. nośnik substancji aktywnych.

Więcej resibo.pl

źródło: Resibo
fot. Resibo
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ