28 stycznia 2020

Skwalan roślinny – co to jest?

Kategoria: Z życia branży

Skwalan roślinny to jeden z ciekawszych składników naszych kosmetyków. Pewnie niejedna z Was zastanawiała się, co to takiego. Czas odczarować parę nieznanych nazw surowców. Dziś zajmiemy się właśnie skwalanem.

Skwalan roślinny – co to jest?

Co to jest ten skwalan?

Skwalan jest pochodną skwalenu, czyli węglowodoru nienasyconego, który jest zaliczany do lipidów, mimo że – w przeciwieństwie do innych lipidów – nie jest tłuszczem. Jest to naturalny składnik ludzkiego sebum, czyli warstwy lipidowej naszego ciała. Skwalan różni się od skwalenu tym, że powstaje przez wysycenie jego wiązań chemicznych, zyskując tym samym trwałość i odporność na utlenianie i promieniowanie UV. Skomplikowane? Wróćmy do skwalanu. Jest to po prostu taki składnik kosmetyczny, który wykazuje wysokie podobieństwo do naszej skóry i dzięki temu oraz innym swoim właściwościom sprawia, że kremy czy balsamy są łatwiej absorbowane. Co ważne, wraz z wiekiem produkcja skwalenu w skórze, podobnie jak np. białek, takich jak kolagen i elastyna, spada. To moment, w którym trzeba zacząć go dostarczać z zewnątrz.

Skwalan roślinny a zwierzęcy

W kosmetyce, ale też medycynie wykorzystywany jest zarówno skwalan roślinny, jak też zwierzęcy. Ten drugi pozyskiwany jest z wątroby rekina, czego absolutnie nie pochwalamy, zwłaszcza że swego czasu ogromnie wzrosła liczba polowań na rekiny. Na szczęście, jak w większości podobnych przypadków, mamy alternatywy roślinne. Dzięki temu skwalan roślinny możemy pozyskiwać z oliwek, pszenicy, amarantusa czy ryżu. Ten stosowany w naszych kosmetykach pozyskujemy z trzciny cukrowej.

Więcej resibo.pl

źródło: Resibo
fot. Resibo
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ