25 listopada 2019

Glikacja – proces do starzenia się organizmu

Kategoria: Z życia branży

Wiele czynników wpływa na przebieg starzenia: uwarunkowania genetyczne, warunki środowiska, w tym palenie tytoniu, spożywane pokarmy, ekspozycja na słońce. Im więcej czynników uszkadzających, nakładających się, tym jest to bardziej widoczne na skórze. Jednym z nich jest proces glikacji, zaliczany do starzenia wewnątrzpochodnego, nasilający się po 35 roku życia - podaje na swoim blogu BANDI Professional.

Glikacja – proces do starzenia się organizmu

Czynnikiem inicjującym powstawanie końcowych produktów glikacji (AGE) jest poziom glukozy we krwi. Zwiększona jej „dostępność” w organizmie, dostarczana z pożywieniem, wzmaga intensywność procesu glikacji, w wyniku którego dochodzi do uszkodzenia kolagenu, powstania wiązań krzyżowych; włókna kolagenu stają się sztywne i tracą swoje właściwości, skóra traci jędrność i sprężystość, widoczne są zmarszczki. A kolagen stanowi około 72% suchej masy skóry (elastyna 0.6%). Glikacja białek jest to proces niefizjologiczny, patologiczny, przebiegający bez udziału enzymów. Obserwowany jest nie tylko w skórze, a wszędzie tam gdzie jest kolagen i inne białka (fibronektyna, laminina, elastyna) w różnych narządach naszego ciała.

Proces glikacji:

  1. Połączenie glukozy z wolną grupą aminową białka
  2. Wczesne produkty glikacji EGP (ang. Early Glycation Product). Dehydratacja, aktywne wolne formy tlenu…
  3. Końcowe produkty AGE (ang. Advanced Glycation end Product)

Cały artykuł dostępny tutaj.

źródło: bandi.pl
fot. 123rf.com/ zdjęcie ilustracyjne
Kaśka25
2019-11-26
Co jakiś czas takie wydarzenie jest organizowane i to właśnie jest ten czas! Zgarnij za darmo! Kartę Podarunkową (Bon) 250 zł do wykorzystania na zakupy w drogerii ROSSMANN na stronie: FIREBONY.PL
Wystarczy, odpowiedzieć na prostych 5 pytań w darmowej ankiecie, bez wysyłania SMS, bez żadnych opłat. Akcja trwa do wyczerpania zapasów.
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ