29 marca 2019

Olej makadamia – Właściwości i zastosowanie w kosmetyce

Kategoria: Z życia branży

Olej makadamia to jeden z najpopularniejszych i najtańszych olejów do pielęgnacji ciała. Często bywa podstawowym składnikiem w wielu produktach przeciwzmarszczkowych. Jakie dobroczynne właściwości wykazuje ten niepozorny olej makadamia?

Olej makadamia – Właściwości i zastosowanie w kosmetyce

Olej makadamia INCI: Macadamia Ternifolia Seed Oil pozyskiwany jest z orzechów drzewa makadamia (Macadamia ternifolia). To bardzo wysokie drzewo, które pochodzi z tropikalnych lasów Australii, gdzie aktualnie uprawia się je również na Hawajach, Kostaryce, Brazylii i Zimbabwe. Te wyjątkowe drzewo owocuje nawet do 100 lat, a jego owoce, czyli orzechy (wyglądem łudząco przypominające orzechy laskowe) dojrzewają około 30 tygodni i zbiera się je dopiero wtedy, gdy spadną na ziemię. Orzechy makadamia to jedne z najsłodszych nasion, z których pozyskuje się wyjątkowy olej o zawartości od 59% do 78 %.

Olej makadamia ma jasnożółty lub bursztynowy kolor oraz charakterystyczny, przepiękny orzechowy zapach i smak.

Olej makadamia Właściwości

Nierafinowany olej makadamia zawiera dobroczynne składniki odżywcze, m.in. takie jak: witamina A (ujednolica kolor cery, przyczynia się do regulacji gospodarki wodno – lipidowej naskórka, stymuluje produkcję kolagenu i wzmacnia włosy), witamina E (zmniejsza działanie wolnych rodników, spowalnia redukcję kolagenu i elastyny oraz zmniejsza przebarwienia), witaminy z grupy B (B1, B2, B3) (łagodzą podrażnienia, przyspieszają gojenie się ran, poprawiają pigmentację skóry, chronią włosy przed uszkodzeniami i przedwczesnym siwieniem), kwas oleopalmitynowy (omega-7) (to nienasycony kwas tłuszczowy, który jest skutecznym przeciwutleniaczem, osłabia działanie wolnych rodników, wspomaga regenerację naskórka, nawilża i uelastycznia skórę), kwas oleinowy (wygładza, nawilża, zmniejsza wypadanie włosów) oraz skwalen (to węglowodór nasycony, który naturalnie występuje w płaszczu lipidowym skóry. To silny przeciwutleniacz, który również chroni skórę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników).

Olej makadamia Działanie

  • Wykazuje działanie antybakteryjne.
  • Chroni przed szkodliwym promieniowaniem słonecznym.
  • Zapobiega otarciom i poparzeniom skóry.
  • Nałożony tuż przed farbowaniem zwiększa intensywność koloru.
  • Chroni strukturę włosa przed uszkodzeniem.
  • Wzmacnia płytkę paznokcia.
  • Zmiękcza skórki przy paznokciach.
  • Zmniejsza widoczność przebarwień i blizn.
  • Wspomaga walkę z cellulitem.
  • Silnie nawilża i regeneruje nawet najbardziej suchą i zniszczoną skórę.
  • Działa przeciwzmarszczkowo.

Olej makadamia Zastosowanie

Produkt ten posiada szeroki wachlarz zastosowań. Znaleźć go możemy w wielu naturalnych kosmetykach do pielęgnacji twarzy, ciała, włosów i paznokci m.in. takich jak: naturalne kremy i serum do twarzy, masła, balsamy i peelingi do ciała oraz szampony, odżywki, balsamy i maski do włosów.

Dlaczego warto stosować olej makadamia Na Twarz?

Kosmetyk ten polecany jest najczęściej osobom posiadającym cerę dojrzałą oraz takim, które borykają się z pierwszymi objawami starzenia się skóry. Olej makadamia intensywnie zagęszcza i poprawia strukturę skóry, dlatego też polecany jest tym, którzy posiadają bardzo rozciągniętą i zniszczoną skórę. Ponadto, olejek makadamia sprawdzi się przy każdym typie cery zarówno u tej bardzo suchej, wrażliwej i zmęczonej, jak i trądzikowej, mieszanej, bądź tłustej.

Jakie działanie ma olej makadamia Na Włosy?

Produkt ten z powodzeniem może być stosowany do olejowania włosów lub jako dodatek do naturalnych kosmetyków do pielęgnacji skóry głowy i włosów. Kosmetyk ten polecany jest do każdego typu włosów, aczkolwiek szczególnie sprawdzi się olej makadamia do włosów bardzo suchych, zniszczonych, pozbawionych blasku lub tych farbowanych, bowiem olej ten wspomaga zachowanie koloru na dłużej. Olej makadamia efekty przynosi rewelacyjne. Świetnie nawilża, regeneruje i dogłębnie nawilża włosy, pozostawiając je miękkie i gładkie na długo.

Olej makadamia Na Cellulit

Ze względu na wysoką zawartość kwasów tłuszczowych, olej makadamia jest niezwykle skutecznym i jednocześnie naturalnym kosmetykiem, który pozwala na regenerację, odżywienie i ujędrnienie zwiotczałej i zniszczonej skóry, bowiem stymuluje krążenie krwi oraz limfy, wspomagając tym samym walkę z cellulitem.

Cały artykuł dostępny na blogu sanaja.pl

źródło: blog.sanaja.pl
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ