08 lutego 2019

Węgiel aktywny – dlaczego warto szukać go w kosmetykach i jak wybrać ten najwyższej jakości?

Kategoria: Z życia branży

Węgiel aktywny (in. aktywowany) aktualnie jest jednym z najczęściej poszukiwanych substancji w kosmetykach. Dzięki unikatowej, mikroporowatej strukturze (1 gram węgla aktywnego odpowiada powierchni ok. 3300 m2!), posiada niezwykle silne właściwości adsorbujące (wiążące inne związki chemiczne) przez co wykazuje działanie antyoksydacyjne, oczyszczające, pochłaniające nadmiar sebum, regulujące pracę gruczołów łojowych. Pomaga zmniejszyć widoczność porów, wspomaga gojenie wyprysków, a przy tym pozostawia skórę odświeżoną, promienną, o wyrównanym kolorycie.

Węgiel aktywny – dlaczego warto szukać go w kosmetykach i jak wybrać ten najwyższej jakości?

Trend na węgiel aktywny nie bez powodu jest tak silny w aktualnym okresie - coraz większą wagę przywiązuje się do kwestii smogu i innych zanieczyszczeń obecnych w powietrzu. Węgiel aktywny jest skuteczną substancją o działaniu “anti-pollution”, wykazuje właściwości ochronne przed wpływem szkodliwego działania wolnych rodników, powstałych na skutek kontaktu smogu ze skórą.

Chociaż węgiel aktywny wydaje się być popularnym składnikiem kosmetycznym, należy odróżnić kilka nazw, pod którymi “kryje się” węgiel aktywny. Jednak pod którym z oznaczeń INCI znajduje się wysokiej jakości surowiec o najsilniejszych właściwościach antyoksydacyjnych i oczyszczających? Przede wszystkim należy zerknąć w skład interesującego nas kosmetyku:

  • Carbon Black / CI 77266 barwnik o intensywnym, głębokim odcieniu czerni, można go otrzymać w wyniku ciężkiego spalania produktów pochodzących z ropy naftowej. Jest to pochodna węgla, która ma wysoki stosunek powierzchni do objętości, jednak nie tak wysoki, jak czysty węgiel aktywny. Stosowany jedynie w celu zabarwienia kosmetyku (np. w eyelinerach, tuszach).
  • Activated Charcoal nazwa wskazująca na obecność nieprzetworzonego węgla aktywnego (drzewnego), który zachowuje swoje wyjątkowe właściwości dzięki unikatowej formie przestrzennej. Węgiel aktywny, poza kosmetykami, wykorzystywany jest np. do filtracji wody.

Kosmetyki z węglem aktywnym znajdują zastosowanie nie tylko wśród osób mieszkających w dużych aglomeracjach, mających kontakt ze smogiem i zanieczyszczeniami powietrza - składnik ten jest skuteczny w terapiach cer tłustych, trądzikowych, mieszanych i zanieczyszczonych. Wykazuje skuteczne działanie zarówno na skórach kobiecych jak i męskich, dotkniętych powyższymi problemami.

Nowa linia firmy Sylveco - Duetus - oparta jest o najwyższej jakości węgiel aktywny (w składzie INCI jest wyszczególniony jako “Active Charocoal”) wykazujących skuteczne właściwości seboregulujące, oczyszczające i antyoksydacyjne. Cała seria wykazuje silne działanie przeciwrodnikowe i znajduje zastosowanie w ochronie skóry przed smogiem i zanieczyszczeniami. Lekka konsystencja formuł gwarantuje brak czopowania ujść gruczołów łojowych. Dodatkowo Duetus to kosmetyki wegańskie, przeznaczone zarówno dla kobiet jak i męskich (unisex)!

Węgiel aktywny znajduje się w następujących produktach:

  • maseczce detoksykującej Duetus,
  • kremie na dzień Duetus (wyjątkowa formuła sprawia, że krem nie barwi skóry),
  • peelingu do twarzy Duetus.

Poza węglem aktywnym, w linii Duetus znajdują się następujące substancje o działaniu regulującym, przeciwzapalnym i antyoksydacyjnym: olej konopny, olej z czarnuszki, ekstrakt ze skrzypu polnego, kwasy AHA, BHA, PHA. Kosmetyki Duetus charakteryzuje całkowicie naturalny skład i biodegradowalna formuła!

źródło: Sylveco
fot. 123RF.com/zdjęcie ilustracyjne
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ