Partner serwisu
07 kwietnia 2021

Kosmetyka chlebowa

Kategoria: Aktualności

Wszyscy wiemy, jak powstaje chleb: z mąki, zakwasu (lub przy udziale drożdży) i wody wyrabiane jest ciasto, które po upieczeniu staje się chlebem. A co się dzieje wcześniej, zanim mąka staje się komponentem do wypieku?

Kosmetyka chlebowa

Wszyscy wiemy, jak powstaje chleb: z mąki, zakwasu (lub przy udziale drożdży) i wody wyrabiane jest ciasto, które po upieczeniu staje się chlebem. A co się dzieje wcześniej, zanim mąka staje się komponentem do wypieku?

Za tą czynnością kryje się nawożenie organiczne, właściwe prace agrotechniczne oraz stosowanie biologicznych sposobów ochrony roślin. Te zabiegi przyspieszają tworzenie się próchnicy w glebie będącej rezerwuarem węgla i substancji odżywczych dla przyszłych roślin. Za proces powstawania próchnicy w głównej mierze odpowiadają mikroorganizmy. I tak naprawdę to one są prapoczątkiem chleba.

Za tą czynnością kryje się nawożenie organiczne, właściwe prace agrotechniczne oraz stosowanie biologicznych sposobów ochrony roślin. Te zabiegi przyspieszają tworzenie się próchnicy w glebie będącej rezerwuarem węgla i substancji odżywczych dla przyszłych roślin. Za proces powstawania próchnicy w głównej mierze odpowiadają mikroorganizmy. I tak naprawdę to one są prapoczątkiem chleba. że chleb jest nośnikiem dobrych bakterii i pośrednikiem między ziemią a nami Nawet po tym, jak jego kromki stają się suche i czerstwe, mają w sobie moc fermentacji. Przyglądając się bacznie całemu procesowi powstawania chleba – od gleby do mąki (i potem ciasta) – można czerpać inspirację dla różnych dziedzin.

Nawet po tym, jak jego kromki stają się suche i czerstwe, mają w sobie moc fermentacji. Przyglądając się bacznie całemu procesowi powstawania chleba – od gleby do mąki (i potem ciasta) – można czerpać inspirację dla różnych dziedzin.

Co dobrego można przenieść z chleba do preparatów stosowanych do ciała i włosów?

Chleb z punktu widzenia mikrobiologa jest zwieńczeniem procesu hodowli mikroorganizmów na pożywce z mąki i wody. Mąka „rozbierana” przez bakterie i grzyby tworzy konglomerat kwasów organicznych, metabolitów mikroorganicznych, łatwo przyswajalnych białek, a używając nomenklatury piekarniczej – „tworzy zakwas”. Z naszego punktu widzenia to idealny moment, by zagarnąć te dobra i połączyć ze sferą kosmetyczną. Ludzka skóra jest kwaśna, jej pH wynosi 4,7–5,5. Wynika to z działania mikrobiomu skórnego – naszego biologicznego płaszcza składającego się z populacji (gatunków) mikroorganizmów pozostających między sobą w zrównoważonych relacjach. Nie jest łatwo odżywić skórę od zewnątrz, ponieważ oprócz mikrobiomu strażnikiem skóry jest naskórek zbudowany z czterech warstw komórek o różnych funkcjach obronnych. Dlatego np. mydło, którym myjemy ciało, powinno mieć pH zbliżone do odczynu skóry.

Aquafarina Fermenti aktualnie ma w swojej ofercie: mydło w płynie, szampon oraz krem nawilżający. A w przygotowaniu są: odżywka do włosów, maska do twarzy i masło do ciała. Preparaty te mieszczą się w formule Kosmetyki Chlebowej i każdy z nich niesie probiotyczne i fermentacyjne cechy zaczerpnięte z procesu tworzenia chleba dla odżywiania skóry i włosów. Komponenty chlebowe zawierają naturalne witaminy, śluzy i składniki mineralne. Kosmetyki Aquafarina Fermenti pachną świeżym pieczywem z daleką nutą kwasu chlebowego.

źródło: informacja prasowa
fot. informacja prasowa
Ka
2021-04-12
W tekście są zdublowane fragmenty. Naskórek ma 5 warstw, podstawną, kolczysta, ziarnista, jasna i rogowa. Warstwa jasna jest warstwa przejściowa, nie pokrywa tez wszystkich obszarów ciała.
Sam art bardzo ciekawy :-)
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ