10 października 2018

Kawior jako składnik kosmetyków?

Kategoria: Z życia branży

Nie od dziś wiadomo, że najlepsze kosmetyki często możemy znaleźć… w kuchni. Coraz częściej, zamiast wcierać w swoją skórę sztuczne specyfiki, wykonujemy preparaty pielęgnacyjne z tego, co mamy w lodówce i spiżarni. Chętnie sięgamy także po naturalne kosmetyki bazujące na dobrze znanych nam składnikach: mleku, miodzie, kawie, owocach czy ziołach. Jednym z takich dóbr natury, które kojarzymy z kulinariami, jednak równie dobrze sprawdzają się do pielęgnacji urody, jest kawior. Jakie jego właściwości sprawiają, że tak znakomicie sprawdza się jako dodatek do kremów?

Kawior jako składnik kosmetyków?

Czym jest właściwie kawior?

Kawior to jeden z najbardziej cenionych i luksusowych produktów spożywczych. Czarny kawior to inaczej kawior rosyjski. Pod tą nazwą kryje się ikra ryb jesiotrowatych, która początkowo stanowiła pożywienie biednych rybaków, zaś później stała się przysmakiem cara Iwana Groźnego. Do dziś pozostaje symbolem bogactwa.

Kawior to jaja ryb – a jak wiadomo, nowe życie potrzebuje wielu składników odżywczych, by prawidłowo się rozwijać. To właśnie dlatego jaja mają w sobie tak wiele witamin, pierwiastków i mikroelementów. Właściwości te są niezwykle istotne nie tylko z uwagi na zastosowanie tych produktów w gastronomii, ale również w kosmetyce.

Działanie

Jak wiadomo, przemysł kosmetyczny od lat wykorzystuje różnego typu sztuczne domieszki, powstające w laboratoriach. Ostatnie lata przyniosły jednak wyraźny zwrot w kierunku naturalnej, ekologicznej pielęgnacji. Kawior jest ceniony przede wszystkim dlatego, że stanowi bogate źródło cennego białka, które pobudza wzrost komórek skóry. Kawior zwiększa także zawartość kolagenu i elastyny w naszej cerze, dzięki czemu staje się ona znacznie lepiej nawilżona i elastyczniejsza.

Skąd kawior w kosmetykach?

Kawior jest ceniony przede wszystkim za swoje właściwości odmładzające i przeciwzmarszczkowe. Co ciekawe, wpływ ten został odkryty zupełnie przypadkiem. Obserwację tę przypisuje się Ingrid Millet – kosmetolożce, z której usług korzystały m.in. Brigitte Bardot, Claude Pompidou czy Paloma Picasso. To właśnie ona, w czasie podróży do Iranu zauważyła, ze kobiety pracujące przy pozyskiwaniu kawioru miały pełne bruzd, pomarszczone twarze, a jednocześnie ich dłonie były gładkie i nienaznaczone czasem oraz ciężką pracą. Doszła do wniosku, że ów stan rzeczy wynika z dobroczynnego wpływu kawioru i zleciła badania naukowe w Paryskim Instytucie Kosmetologii. Jak nietrudno się domyślić, potwierdziły one jej tezę, wskazując na to, że skład kawioru jest bardzo podobny do składu ludzkiej skóry, jednak znacznie bogatszy. Zachwycona tym odkryciem, Millet już w 1964 roku wypuściła luksusową linię kosmetyków Perle de Cavia z czarnym kawiorem.

Od tego czasy produkty z tym drogocennym składnikiem cieszą się niesłabnącym uznaniem i popularnością. Trudno się temu dziwić – do dziś wyróżnia się on wyjątkowo bogatym składem i ogromną liczbą cennych substancji. Należą do nich m.in.: prowitamina B5, nienasycone kwasy tłuszczowe, aminokwasy (takie jak glicyna, metionina i arginina), sole mineralne, magnez, cynk, potas, jod, krzem, fosfor, sole wapnia i sodu, selen, keratynocyty (odpowiedzialne za odbudowę naskórka), limfocyty (przyspieszające gojenie się ran), fibroblasty, witaminy A, D i E, mukopolisacharydy (przeciwdziałające uczuleniom i podrażnieniom), pantenol, glikoproteiny oraz fosfolipidy.

Zastosowanie

Kawior wykorzystywany jest przede wszystkim do produkcji kosmetyków odmładzających, ujędrniających i przeciwzmarszczkowych. Zawiera dużą dawkę antyoksydantów, które sprawiają, że skóra dojrzała staje się znacznie gładsza i bardziej elastyczna. Kosmetyki z kawiorem wspomagają odnowę komórek, nawilżają i przeciwdziałają parowanie wody ze skóry. Cenią je również osoby palące papierosy, narażone na takie problemy jak szara, zmęczona cera, szybsze powstawanie bruzd i zmarszczek oraz niedobór tlenu. Substancje zawarte w kawiorze wspomagają gojenie się ran, wzmacniają barierę ochronną skóry, pobudzają produkcję kolagenu, zmniejszają podatność na podrażnienia i uczulenia, pomagają zatrzymywać wodę w skórze, zapewniają naturalny filtr przeciwsłoneczny, przyspieszają odnowę i wymianę komórkową i rewitalizują. Wszystkie te właściwości sprawiają, że kawior jest niezwykle pożądanym składnikiem kremów do twarzy i pod oczy, produktów do demakijażu, serum, esencji oraz maseczek. Czasami używany jest także do produkcji kosmetyków kolorowych, które służą do makijażu połączonego z pielęgnacją. Często bywa wykorzystywany również w profesjonalnych salonach kosmetycznych, w których wykonuje się zabiegi nawilżające i uelastyczniające cerę.

Kawior jest dość kosztownym surowcem, w związku z czym można go spotkać przede wszystkim w luksusowych produktach do pielęgnacji twarzy. Równie dobrze nadaje się jednak do zabiegów pielęgnacyjnych przeznaczonych do włosów. Zabiegi na bazie kawioru znakomicie regenerują uszkodzone kosmyki, chronią je przed czynnikami zewnętrznymi, wzmacniają słabe i kruche włosy, uelastyczniają je, ograniczają ich wypadanie, zapewniają miękkość, nawilżenie i blask.

źródło: callunamedica.com
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ