27 lipca 2018

Lekarstwa na wszystko?

Kategoria: Artykuły z czasopisma

Od kilku lat świadomość i oczekiwania konsumentów w zakresie surowców wykorzystywanych w produkcji kosmetyków rosną. Takie podejście klientów stawia nowe wyzwania przed ich producentami. Jak stworzyć produkt, który będzie miał nie tylko ładne opakowanie czy zapach?  Z jakich surowców korzystać przy produkcji, aby odpowiadały one potrzebom klientów? I wreszcie, po jakie składniki sięgać, by wyróżnić się na tle konkurencji?
 

Lekarstwa na wszystko?

Branża kosmetyczna co jakiś czas ogłasza kolejne nowości. Od pewnego czasu dominującym trendem są kosmetyki zawierające surowce pochodzące z natury. Jak pokazują liczne badania, to właśnie naturalność produktu jest jedną z jego najważniejszych cech, która wpływa na decyzję o zakupie.

Wśród ostatnich nowości, jakie pojawiły się na rynku surowców kosmetycznych, szczególnym zainteresowaniem cieszą się między innymi: olej konopny, wyciągi z kwiatów róży i pomarańczy, a także tajemniczo brzmiąca roślina camu-camu.

Olej konopny – innowacyjny składnik kosmetyków do całego ciała

Jak pokazują liczne badania, w komórkach na ludzkiej skórze znajdują się receptory kannaboidów, które są miejscami wiążącymi dla związków niepsychoaktywnych, tzw. fitokannaboidów. Ludzkie ciało tworzy wersję tych związków, znanych jako endokannaboidy. Oznacza to, że powszechnie panujące przekonanie, że receptory kannaboidowe są skoncentrowane tylko w ośrodkowym układzie nerwowym i mózgu jest błędne. W rzeczywistości receptory te znajdują się w całym ciele, tzn. na skórze, w jelitach czy narządach rozrodczych. Fakt, że te komórki znajdują się w wielu regionach ciała, wskazuje, jak ważne są endokannaboidy dla naszego podstawowego zdrowia i funkcjonowania fizjologicznego.

Układ endokannaboidowy to rozległa sieć receptorów kannaboidowych i ich odpowiednich związków, endokannaboidów. Okazuje się, że system endokannaboidów ma dość zróżnicowany zestaw obowiązków w skórze. Związki te regulują kilka ważnych funkcji skóry.

Wśród najważniejszych funkcji skóry, które regulować mogą endokannaboidy, można wymienić:

•    zapalenie i odpowiedź immunologiczna;

•    produkcję oleju (skóra zawiera wiele „fabryk” produkujących sebum, znanych jako gruczoły łojowe, które mają kilka zastosowań: natłuszczają skórę, chronią organizm przed inwazją zarazków i odgrywają ważną rolę w odżywianiu skóry.
 
Olej konopny zawiera przeciwutleniacze i jest lekko kwaśny, a kwasowość ta pomaga zneutralizować wszelkie niepożądane bakterie, które można przyjmować przez cały dzień). Olej konopny (cannabis sativa seed oil) znajduje szerokie zastosowanie w kosmetykach przeznaczonych do całego ciała. Jest on składnikiem bogatym w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Zawiera aż 60 różnych rodzajów niepsychoaktywnych fitokannaboidów, kwas gamma-linolenowy, witaminę E, białka i antyoksydanty. Dzięki tak bogatemu składowi, ma zastosowanie między innymi w:

  • walce z niedoskonałościami skóry Olej konopny zawarty w kosmetykach wykazuje bardzo dobre działanie na problemy skóry, takie jak trądzik, łuszczyca czy wypryski. Zapalenie związane z tymi przypadłościami jest przyczyną wielu irytujących, bolesnych i kłopotliwych problemów skórnych. Jednak fitokannaboidy zawarte w oleju konopnym to jedne z najpotężniejszych środków przeciwzapalnych w przyrodzie. Jeśli wiążą się one z receptorami kannaboidowymi w skórze, mogą pomóc zmniejszyć obrzęk i zbieranie się sebum pod powierzchnią skóry. Konopie indyjskie mają również właściwości przeciwdrobnoustrojowe, które mogą zwalczać infekcje grzybicze i bakteryjne, powodujące choroby, takie jak trądzik. Kannaboidy, szczególnie połączone z nawilżającymi olejkami, mogą także przyczyniać się do budowania naturalnej funkcji bariery skóry, ponieważ pobudzają one regenerację komórek. Zawarte w nich oleje z omega-3 i omega-6 tworzą warstwę nawilżającą i ochronną, która pomaga blokować promienie słoneczne UV.

  • opóźnianiu procesu starzenia się skóry Uszkodzenie skóry może być spowodowane wieloma czynnikami. Promienie UV, dym papierosowy, zanieczyszczenie środowiska i procesy starzenia przyspieszają utratę kolagenu i naturalnych olejków, które utrzymują skórę gładką i elastyczną. Konopie indyjskie są bogate w przeciwutleniacze, nawet bardziej skuteczne niż witaminy C i E. W rezultacie są one wypełnione „zmiataczami wolnych rodników”, które pomagają w zapobieganiu i naprawianiu uszkodzeń genetycznych na poziomie komórkowym.

  • odżywianiu skóry głowy, wzmacnianiu włosów i stymulowaniu ich do szybszego wzrostu Konopie indyjskie zawierają niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, które stymulują wzrost włosów, a także dodają im więcej połysku i zdrowego wyglądu. Skutecznie odżywiają skórę głowy. Zawarty w nich kwas gamma-linolenowy nawilża i zwalcza suchość, aby poprawić zdrowie skóry głowy, a przez to zniwelować łupież. Kannaboidy wzmacniają także włosy. Zawierają dużo białka, a biorąc pod uwagę, że włosy są z niego zbudowane, konopie indyjskie pomagają odbudować i ożywić uszkodzone pasma, jednocześnie wygładzając je i zwiększając ich elastyczność. Jednym z producentów kosmetyków wykorzystującym w swoich produktach konopie indyjskie jest Basel Olten Pharm, właściciel marki evrēe. Obecnie w portfolio firmy można znaleźć:

•    pobudzający krem do rąk cannabis&kukui;

•    orzeźwiający krem do rąk cannabis&lemon;

•    energizujący krem do rąk cannabis&papaya.
 
Neroli – kojący kwiat pomarańczy

Kolejną nowością stosowaną w kosmetykach jest surowiec o nazwie neroli. Do produkcji hydrolatu i olejku neroli wykorzystuje się wyłącznie świeże kwiaty pomarańczy, zbierane ręcznie wczesną wiosną w marcu, gdy ich pąki zaczynają się dopiero rozwijać. Powstałe w ten sposób surowce polecane są do cery tłustej, trądzikowej, naczynkowej, zaczerwienionej, wrażliwej, delikatnej i dojrzałej.

Wśród najważniejszych zalet produktów zawierających w swoim składzie wyciąg z kwiatu pomarańczy można wymienić:

•    działanie antybakteryjnie i lekko ściągające;

•    regulację pracy gruczołów łojowych i wydzielania sebum;

•    zmniejszanie zaczerwienienia, wybroczyn, uszczelnianie naczynek i regulowanie krążenia;

•    działanie łagodzące, antyzapalne, przyspieszanie gojenia się skóry;

•    działanie antyoksydacyjne, dzięki obecności bioflawonoidów.

Dodatkowym atutem hydrolatów i olejków z neroli jest zapach, który działa na organizm antystresowo, relaksująco, łagodzi napięcia i stany histerii. Wśród produktów Basel Olten Pharm znaleźć można takie, które zawierają w swoim składzie neroli (kosmetyki evrēe, linia Pure Neroli), są to m.in.:

•    głęboko oczyszczający peeling do twarzy;

•    normalizujący tonik do twarzy;

•    normalizujący krem nawilżający do twarzy;

•    normalizujący krem korygujący CC;

•    normalizujący żel punktowy na niedoskonałości;

•    normalizujący mini tonik do twarzy.

Olejek z róży – upiększający składnik kosmetyków

Bardzo popularny od jakiegoś czasu jest także olejek z róży. Róże od wieków były uznawane za „lekarstwo na wszystko”. Ich owoce mają niezwykle wysoką zawartość witaminy C, dlatego wykazują m.in. właściwości wzmacniające, detoksykujące i antyoksydacyjne. Świetnie odnajdują się w kosmetyce.

Olejek z róży wytwarzany jest w procesie destylacji płatków jej kwiatów. Zawiera między innymi nerol i flawonoidy, które mają bardzo korzystny wpływ na skórę. Surowiec ten wykazuje działanie antyseptyczne, przeciwzapalne, przeciwbólowe, a nawet uspokajające. Olejek z róży łagodzi wszelkie podrażnienia skóry, wzmacnia naczynia krwionośne, regeneruje, a także nawilża skórę. Jest idealny dla cery wrażliwej i zmęczonej, której nadaje blasku, a także dla cery suchej, ponieważ łagodzi podrażnienia, wygładza i przywraca skórze elastyczność.

Najnowsze badania nad olejkiem z róży wykazały także, że ma on zbawienny wpływ na cerę starzejącą się. Regularne stosowanie kosmetyków z jego zawartością może wygładzić zmarszczki i zwiększyć jędrność skóry. Ponadto, właściwości olejku z róży można wykorzystywać w leczeniu trądziku i przebarwień skóry.

Oprócz wymienionych już wyżej zalet olejku różanego, składnik ten jest także pomocny w walce z bliznami i innymi niedoskonałościami skóry, takimi jak, na przykład, rozstępy. Przykładem linii kosmetyków zawierających w swoim składzie olejek różany są produkty marki evrēe z linii Magic Rose.

Camu-camu – roślina dająca spektakularne efekty

Pod tajemniczo brzmiącą nazwą camu-camu kryje się niezwykła roślina – Myrciaria dubia, z rodziny mirowatych. Roślina ta pochodzi z tropikalnych obszarów Ameryki Południowej, z dorzecza Amazonki. Ma postać krzewu o dużych, pierzastych liściach i małych, białych kwiatach. W kosmetyce stosuje się głównie wyciąg z jej owoców – niewielkich, żółtawych, pomarańczowych lub czerwonych – kryje się w nich nadzwyczajne bogactwo witaminy C (zawierają jej 30 razy więcej niż cytryny i 60 razy więcej niż pomarańcze) i innych cennych składników.

Naturalna, wysoko stężona witamina C, ukryta w tych wyjątkowych owocach, wykazuje skuteczne działanie dla zdrowia skóry, włosów i paznokci, wspomaga również odporność. Z tego względu coraz szerzej dostępne, również w Polsce, są preparaty i kapsułki zawierające camu-camu oraz suszone owoce, najczęściej w postaci proszku.

Owoce camu-camu są też naturalnie bogate w inne składniki, np. witaminy B1, B2, B3, składniki mineralne (Ca, P, K, Fe), błonnik, aminokwasy czy przeciwutleniacze. Z tego powodu wykazują pozytywne działanie na narząd wzroku, kondycję dróg oddechowych, układu nerwowego i kostnego. Ze względu na silne właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe oraz wspierające odporność, jagody camu-camu wykorzystuje się jako wsparcie w leczeniu wielu chorób.

Potencjał tych amazońskich owoców został także wykorzystany przez producentów kosmetyków. Coraz popularniejsze – w Polsce i na świecie – są kremy oraz kosmetyki nawilżające, tonizujące i rozjaśniające, balsamy do ciała i maski, produkty zapobiegające starzeniu się skóry oraz przeznaczone do pielęgnacji po opalaniu, które w składzie mają właśnie jagody camu-camu.

Wśród produktów Basel Olten Pharm znaleźć można takie, które zawierają w swoim składzie camu-camu (marka Mincer Pharma, linia Vita C Infusion), są to m.in.:

•    intensywnie nawilżający krem na dzień;

•    przeciwzmarszczkowy krem na dzień i na noc;

•    rozświetlający krem pod oczy;

•    regenerujący płyn micelarny do twarzy;

•    nawilżająca mikrodermabrazja;

•    rozświetlająca maska w kremie do twarzy;

•    nawilżający balsam do ciała;

•    nawilżający krem do rąk.
 

Artykuł został również opublikowany w nr 2/2018 magazynu Przemysł Farmaceutyczny.

fot. 123rf.com
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ